KRIŽEVAČKA GLAGOMATIKA
Naša škola domaćin GlagoMatike

napisao Izvor Osmodec Urednik

Naša škola domaćin GlagoMatike

U svibnju je naša škola bila domaćinom natjecanja u prepoznavanju i zbrajanju glagoljskih brojeva. Natjecalo se 222 učenika iz 35 škola, od kojih i devet učenika naše škole

Križevački glagoljaši na natjecanju GlagoMatika

U organizaciji naše škole i autora igre Tomislava Beronića održano je u četvrtak, 12. lipnja četvrto natjecanje GlagoMatika. To je natjecanje u prepoznavanju i zbrajanju glagoljskih brojeva, a sudjelovalo je 35 škola, odnosno 222 učenika pod mentorstvom 47 učiteljica. Učenici se natječu u tri kategorije: kategorija Az (1. i 2. razred),  kategorija Buki ( 3.-4. razred) i kategorija Vedi (od 5. do 8. razreda). Na natjecanju je sudjelovalo i devet glagoljaša naše škole: Martin Brkić, Lovro Brkić, Magdalena Božić, Melani Brežac, Lorena Juršetić Lončar, Iva Koprić, Hanna Žohar, Jona Rebić i Dominik Nemčić.

U kategoriji Az 1. mjesto osvojila je Korina Mađarević, 2. razred (OŠ Kantrida, Rijeka) s osvojenih 552 boda. Mentorica joj je bila Snježana Vrbanić. Drugo mjesto je osvojio Pavel Novak Vukosaljević (OŠ Kajzerica Zagreb), 1. razred. Imao je 418 bodova, a mentorica mu je bila Marina Hranilović Hadžić. Treće mjesto s 396 bodova osvojio je Bartol Cerovac, 2. razred (OŠ Kantrida, Rijeka). Mentorica mu je bila Snježana Vrbanić.

U kategoriji Buki prvo mjesto pripalo je Maku Novaku Vukosaljeviću, 3. razred (OŠ Kajzerica, Zagreb). Pripalo mu je 676 bodova, a mentorica mu je bila Vanessa Golubić. Drugo mjesto osvojila je Klara Marković, 4. razred (OŠ Ružičnjak, Zagreb). Osvojila je 623 boda pod mentorstvom Ane Kanisek. Treće mjesto pripalo je Emi Kovačević, 4. razred (OŠ Ružičnjak, Zagreb). Osvojila je 565 bodova također pod mentorstvom Ane Kanisek.

U kategoriji Vedi prvo mjesto pripalo je Mariji Vučak, 5. razred (OŠ Strožanac, Podstrana). Osvojila je 898 bodova, a mentorica joj je bila Ana Tafra. Drugo mjesto osvojila je Natali Jakašević, 6. razred (OŠ Strožanac, Podstrana). Osvojila je 863 boda pod mentorstvom Ane Tafre. Treće mjesto s osvojenih 857 bodova pripalo je Mihajelu Mucafiru, 7. razred (OŠ Krunoslava Kutena, Vrbovec, PŠ Rakovec). Mentorica mu je bila Ljiljane Bušić.

Pobjednicima su dobili diplome i staklene medalje umjetnika Ivana Habljaka, kao i ostale nagrade koje su osigurali Staroslavenski institut, Školska knjiga, Naklada Ljevak, Društvo prijatelja glagoljice Zagreb, DPD „Sv. Ivan Pavao II.” Oštarije i OŠ Ljudevita Modeca Križevci.

Natjecanje se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Staroslavenskoga instituta te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Tekst: Iva Koprić, 6. r.
Fotografije: MVR

Povezani članci