KALNOVEČKI RAZGOVORI
Čuvaju svoj zavičajni govor

napisao Izvor Osmodec Urednik

Čuvaju svoj zavičajni govor

Učenici naše škole sudjelovali su na „Kalnovečkim razgovorima”, a predvodile su ih učiteljice Nina Drakulić, Martina Iveković i Valentina Jurišić

Naši učenici s učiteljicama Ninom Drakulić, Valentinom Jurišić i Martinom Iveković na „Kalnovečkim razgovorima”

U prostoru Društvenog doma Kalinovac u četvrtak, 19. svibnja održali su se po drugi put „Kalnovečki razgovori”, susret u literarno-dramsko-likovnom izričaju. Na manifestaciju su sudjelovali i učenici naše škole. Učenice, predvođene učiteljicama Ninom Drakulić i Martinom Iveković, izložile su i predstavile svoj strip na kajkavskom narječju, a Isusovi učenici izveli su igrokaz „4 kumice, 2 milostive i policajac” pod vodstvom učiteljice Valentine Jurišić.

Na ovogodišnjim „Kalnovečkim razgovorima” sudjelovalo je pet škola s područja naše županije: Osnovna škola Ferdinandovac, Osnovna škola Đurđevac, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci te škola domaćin – Osnovna škola Ivan Lacković Croata Kalinovac.

Učenici i mentori učenika mogli su se prijaviti za sudjelovanje u dvije kategorije, i to u kategoriji stripa i kategoriji igrokaza. Nakon predstavljanja svih igrokaza i pregleda svih stripova prosudbeno povjerenstvo svima je uručilo priznanja za sudjelovanje te pohvalilo uloženi trud i motivaciju učenika i učitelja mentora koji su se prijavili za sudjelovanje na 2. „Kalnovečkim razgovorima”.

Susret se održava u znak sjećanja na lik i djelo kalnovečkog svećenika i književnika Ivana Goluba. Organizatori i idejni začetnici manifestacije su Kulturna udruga „Tomislav Franjić” i Osnovna škola Ivan Lacković Croata Kalinovac uz pokroviteljstvo Općine Kalinovac. Kalnovečki razgovori najznačajnije su i najpoznatije kajkavsko književno djelo Ivana Goluba, a mogu biti odličan poticaj učenicima da čuvaju svoj zavičajni govor od zaborava.

Tekst: Lana Hegedić, 8. r.
Fotografije: Valentina Jurišić, vjerouč.

Povezani članci