MEĐUNARODNI PROJEKT
Eratostenov eksperiment peti put

napisao Izvor Osmodec Urednik

Eratostenov eksperiment peti put

Ana Kovačević, Hana Heruc, Doris Međimorec, Lorena Filipašić i Angelina Novaković mjerile opseg Zemlje na način kako ga je mjerio grčki matematičar, geograf i astronom Eratosten, koji je živio u 3. st. pr. Kr.

Na prvi dan proljeća, 21. ožujka 2018., naša škola sudjelovala je 5. put u međunarodnom projektu „Eratostenov eksperiment”. Budući da je vrijeme cijeli tjedan bilo oblačno, nismo bili sigurni hoćemo li ga moći izvesti jer je za taj eksperiment najvažniji sunčan dan. Nažalost, sunce se bilo pokazalo ujutro, ali u 11 sati 53 minute i 50 sekundi, kada nam je sunce bilo ključno kako bismo izmjerili duljinu sjene štapa, sakrilo se i više nije ni provirilo!

No, unatoč nedostatku sunca i vjetru koji nije bio tako bezazlen kako je izgledalo iz tople učionice, pet hrabrih učenica 6. e razreda: Ana Kovačević, Hana Heruc, Doris Međimorec, Lorena Filipašić i Angelina Novaković, u čast Eratostena crtežom su obilježile njegov pokus u nadi da će šarena slova pobuditi znatiželju i interes kod onih koji prolaze stazom ispred škole, bilo učenika ili roditelja, kako bi se zapitali o čemu se radi.

(Eratosten je prvi izračunao opseg Zemlje.)

 

Prethodna mjerenja pogledajte ovdjeovdje  i ovdje.

Tekst i fotografija: Gordana Podravec, učitelj savjetnik

Povezani članci