EKSPERIMENT STAR 2000 GODINA
Mogu li naši učenici biti precizni kao Eratosten?

napisao Izvor Osmodec Urednik

Mogu li naši učenici biti precizni kao Eratosten? 

Naša je škola 21. ožujka sudjelovala 3. put u Međunarodnom projektu Eratostenov eksperiment. Ovog se puta učiteljicama Gordani Podravec i Ivani Dokuš Komarica pridružio dio 7. d razreda te nekoliko učenika 4. razreda

Učiteljica Gordana Podravec sa sudionicima Eratostenova eksperimenta.

Učiteljica Ivana je na satu geografije prikazala film koji je snimljen prošle godine i prikazuje provedbu istog eksperimenta 8. d razreda. Na satu matematike učenici Ivan Filipan i Marin Mirković kratkom prezentacijom upoznali su razred s Eratostenovom biografijom.

U izradi/bojenju naslova Juliji Nekić, Veroniki Konfic, Anici Jaki, Ivanu Filipanu i Luki Đurđiću pridružili su se Lana Grdić (4. a) te Domagoj Ščetar, Zrinka Đuranec i Vanesa Pukec (4. c). Kao što možete vidjeti na slikama, suradnja je bila više nego uspješna! Šarena slova pobudila su interes kod svakog tko je prolazio stazom u školu – bilo učenika ili roditelja.

Vrijeme za provedbu eksperimenta bilo je savršeno, sunčano bez ijednog oblačka! Učenici su mjerili duljinu sjene koju u podne imaju predmeti duljine jednog metra. Dvije grupe su mjerile ravne štapove uz pomoć velikih drvenih trokuta kako bi precizno odredili pravi kut, a jedna grupa je mjerenje morala obaviti s neravnim štapom bez trokuta. Bit će zanimljivo usporediti dobiveni opseg Zemlje, tko je bio precizniji!

Sada nas očekuje obrada dobivenih rezultata, razmjena  podataka sa školama u regiji, te u konačnici odgovor na pitanje jesmo li uspjeli ponoviti eksperiment star preko 2000 godina približno dobro kao Eratosten.

Kako je izgledalo prošlogodišnje mjerenje, možete pogledati ovdje.

 

Tekst: Gordana Podravec, prof., učitelj savjetnik
Fotografije: Gordana Podravec, prof.; Ivana Dokuš Komarica, prof.

Povezani članci