MLADI KARATISTI
Petar i Iva okićeni brojnim odličjima

napisao Izvor Osmodec Urednik

Petar i Iva okićeni brojnim odličjima 

Mladi karatisti Petar Filipović i Iva Katalenac tek su u trećemu razredu osnovne škole, a već imaju mnoštvo osvojenih odličja 

Iva Katalenac i Petar Filipović učenici su 3. d razreda. Najdraži im je predmet tjelesni, što je očekivano jer su Iva i Petar talentirani i uspješni karatisti, koji su svoje police ispunili brojnim medaljama i priznanjima. Oboje treniraju u Karate klubu KTC Križevci s trenerom Mariom Banom, Iva od prvog razreda, a Petar još od vrtića.

– Otkad znam za sebe volim borbu i akciju, a kada smo u školi dobili letke Karate kluba KTC, nagovorila sam tatu da me upiše. – otkrila je Iva kako je započela njezina ljubav prema karateu.

– Moja teta u vrtiću je bila karatistica pa me je nagovorila na karate. Prvo sam krenuo na igraonicu za karate, a zatim sam počeo ozbiljno trenirati u Karate klubu KTC. – ispričao je Petar o svojim karatističkim početcima.

Najveći uspjesi dosad

I Iva i Petar imaju više od dvadeset medalja. Iva je na svakom dosadašnjem turniru osvojila medalju, a najveći joj je uspjeh brončano odličje na državnom prvenstvu u Ivankovu 3. travnja 2017. Petar je najveći uspjeh ostvario na 15. Karate festu u Virovitici 4. ožujka 2017. kad je osvojio zlatnu medalju i staklenu plaketu.

Na prvenstvu Hrvatske za mlađe učenike u Ivankovu Iva je osvojila brončano odličje.

Na 15. Karate festu u Virovitici Petar je osvojio zlatnu medalju i staklenu plakatu.

I posljednjih nekoliko mjeseci Iva i Petar osvojili su velik broj medalja:

Na Grand prix Međimurja 2017. u Nedelišću 28. siječnja Iva je osvojila broncu.
Iva je u Virovitici 4. ožujka osvojila dvije medalje - srebrnu i brončanu.
Na međunarodnom turniru u Opatiji 18. ožujka Petar je osvojio srebrno, a Iva brončano odličje.
Na međunarodnom turniru u Nedelišću 27. ožujka Iva je osvojila zlato, a Petar broncu.
Na međunarodnom turniru u Đurđevcu 10. travnja Iva je osvojila srebrnu medalju, a Petar brončanu.

Obrana – da, napad – ne

Karate je borilačka vještina koja potječe iz Japana, a sama riječ znači „prazna ruka” ili „borba bez oružja”. Iako se radi o borilačkoj vještini, u karateu se ne smije udariti protivnika, nego se rukom ili nogom treba samo približiti mjestu udarca. Na natjecanjima nije svaki udarac jednako vrijedan.

– Postoje obrambene i napadačke tehnike. Više volim napadati jer to nosi bodove na natjecanjima. Udarci nogom u glavu nose tri boda, udarci nogom u tijelo dva boda, a svi udarci rukama nose jedan bod. Ja najviše volim udarati nogama. – objasnila je Iva.

I Petar više voli napadati nego se braniti, ali oboje jako dobro znaju da izvan borilišta korištenje napadačkih tehnika nije dopušteno.

– U školi se smijemo samo braniti ako nas tko napadne. Ne smijemo prvi započeti borbu. – otkrio je Petar.

Boja pojasa otkriva vještinu  

U karateu se vježbaju borbe i kate. Kate su kombinacija pokreta koji se izvode, a pokazuju borbu sa zamišljenim protivnikom. Petar i Iva više vole borbe, iako su kate važne za polaganje pojasa. Pojaseva ima mnogo: bijeli, bijelo-žuti, žuti, narančasti, crveni, zeleni, plavi, ljubičasti, smeđi i crni.  Petar ima crveni, a Iva narančasti pojas, pošto je kasnije krenula trenirati, a uskoro će oboje polagati za viši pojas.

– Da bi bio dobar karatist, važno je puno vježbati. Osim triput tjedno na treningu, vježbam i doma s tatom, koji me ponekad prati i na treninzima. – rekao je Petar.

A Petar i Iva su među najboljim karatistima u križevačkom klubu.

– Ja sam jedina djevojčica u svojoj kategoriji, ali to mi nije problem. Petar i ja treniramo u najstarijoj grupi, zajedno sa srednjoškolcima. – otkrila je Iva.

S obzirom na to da sa svojih devet godina već treniraju s onima puno starijeg uzrasta, sigurni smo da će nam Iva i Petar svojim uspjesima još puno puta dati povoda za razgovor.

Razgovor s novinarima Izvora.

 

Tekst: Viktor Horvat, 7. r.
Fotografije: Facebook; Martina Valec-Rebić, prof.

Povezani članci