VINKO KAMENARIĆ, VLASNIK HOVERBORDA
Nije teško naučiti voziti hoverboard

napisao Izvor Osmodec Urednik

Nije teško naučiti voziti hoverboard

Vinko  Kamenarić, učenik 7. b razreda, vlasnik je modernog prijevoznog sredstva pod nazivom hoverboard. Otkrio nam je kako se s njime prvi put susreo i kako ga je naučio voziti

Za one koji ne znaju, hoverboard je daska na dva kotača, na električni pogon, kojom se upravlja pomoću balansa tijela korisnika. Pripada kategoriji samobalansirajućih naprava, a njegovi izumitelji ideju su dobili iz popularnog filma Povratak u budućnost.

hoverboard

Marty Mcflay na lebdećoj dasci u filmu „Povratak u budućnost”

Vinko već neko vrijeme koristi hoverboard i zna sve tehničke podatke o njemu.

– Maksimalna mu je brzina kretanja 12 km/h i može nositi do 130 kilograma. Pokreću ga punjive baterije, čija je izdržljivost oko 15 km, a vrijeme punjenja 2-3 h. Na stražnjem dijelu ima prekidač kojim se hoverboard uključi. – objašnjava Vinko.

Ljetni susret s hoverboardom

– Prvi put sam vidio hoverboard kad sam ove godine bio na ljetovanju u Rapcu. Na ulici ga je jedan čovjek iznajmljivao. Jako me je zainteresirao i htio sam ga isprobati. Čovjek mi je pokazao kako se upravlja hoverboardom i za petnaestak minuta već sam bez problema vozio ulicom i izbjegavao ljude. – opisao je Vinko svoj prvi susret s hoverboardom.

A od iznajmljivača je dobio i nesvakidašnju ponudu da se vozi na hoverboardu besplatno kako bi ga reklamirao i privukao prolaznike da i oni probaju. Vozio ga je tri dana po sat vremena i postao na njemu prilično vješt.

Neočekivano iznenađenje

Vinko se s roditeljima vratio u Križevce i baš kad je već pomalo počeo zaboravljati na ljeto i hoverboard, doživio je neočekivano iznenađenje.

– Moj je tata jednom prilikom u trgovini vidio hoverboard. Otišao je po mamu u školu i dogovorili su se da će mi ga kupiti. Ja nisam roditelje pitao da mi ga kupe jer znam da nije jeftin, ali oni su naslutili da bih ga volio imati. Ne mogu ni opisati koliko sam bio sretan, ponajviše jer to nisam očekivao. – ispričao je Vinko.

blue-smart-self-balance-electric-scooter-outdoor-sport-tools-hoverboard-unicycle

Nije ga teže voziti od rola

Vinko uživa vozeći hoverboard po svome dvorištu, jednom je išao na njemu i u grad. A tvrdi da ga nije ništa teže naučiti voziti od npr. rolanja ili klizanja.

– Sada sam već prilično dobar u vožnji, ali u početku sam dosta padao. Hoverboardom se upravlja tako da se lagano nagnemo naprijed ili nazad i prebacimo težišta tijela na jednu nogu kako bi skrenuli u željenom pravcu. Također je važno brzo se popeti kako ne bismo pali. – otkrio je Vinko neke trikove za uspješnu vožnju.

 

Tekst: Paulina Radaković, 8. r.
Snimka: iz Vinkovog albuma
Fotografije: internet

Povezani članci