TA DIVNA MATEMATIKA
Matematika nije bauk

napisao Izvor Osmodec Urednik

Matematika nije bauk

Uvriježeno je mišljenje da je matematika težak predmet kojeg se mnogi nerado sjećaju iz svog školovanja jer zahtjeva temeljitost i konstantan rad. Mnogi misle i da treba biti nadaren kako bi se matematika mogla shvatiti i savladati

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naši učitelji pokušavaju razbiti predrasude o matematici

Kako bi razbili taj mit, naši učiteljice i učitelji matematike Katarina Mijić, Gorana Lovreković, Gordana Podravec, Velimir Iveković i Goran Ljaljić pokušavaju matematiku demistificirati i približiti učenicima na razne načine.

Nagrade “klokanovcima”

Već desetak godina naša škola sudjeluje na međunarodnom natjecanju Klokan bez granica u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, koje se provodi u 47 zemalja svijeta obično oko 15. ožujka. Učenici od 2. do 8. razreda, bez obzira na svoj uspjeh u matematici, mogu se okušati u rješavanju zadataka koji su primjena naučenog u zadacima iz svakodnevnog života gdje prevladava logičko razmišljanje i zaključivanje. Ove godine sudjelovalo je 119 učenika matične i područnih škola. Deset posto najboljih učenika na nivou Hrvatske dobiva simbolične nagrade sa znakom klokana. Posebno veseli što uvijek ima nagrađenih i među učenicima naše škole ‒ ove godine dvanaestero.

matematika 2

Natjecanje “Klokan bez granica” za male…

matematika 31

…i malo veće

Matematička šetnja gradom

Sudjelovali smo u „Matematičkoj šetnji gradom” koju je povodom Dana grada 28. travnja organizirala OŠ „Vladimir Nazor” za učenike 7. i 8. razreda. Ekipe su proučavale i fotografirale geometrijske likove na znamenitostima našega grada te prezentirale svoje zaključke. Bile su tu i prezentacije o drugim matematičkim temama, npr. o Albertu Einsteinu i broju pi, nakon čega je uslijedio kviz znanja. Naša je škola sudjelovala s dvije prezentacije i tri ekipe natjecatelja.

matematika 3

Prezentacije u maloj dvorani Hrvatskoga doma

Natjecanja i radionice

Ove godine prvi put smo sudjelovali i u ekipnom natjecanju u Lipiku, gdje smo se držali „zlatne sredine”, ali smo stekli svojevrsno iskustvo jer svako natjecanje sa sobom nosi određeni stres.

Sudionici festivala

Sudionici festivala

Učiteljice Katarina Mijić i Gordana Podravec osmislile su i provele radionice u 5. i 7. razredima povodom 140. obljetnice rođenja Ljudevita Modeca. Na „matematički” način učenici su naučili još nešto novo o velikom učitelju po kojemu škola nosi ime.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sudionici matematičkih radionica o Ljudevitu Modecu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proučavanje brojeva i godina važnih za Modecov život

Večeri matematike

I prošle i ove godine sudjelovali smo u projektu Hrvatskog matematičkog društva pod nazivom Večer matematike, koji je zamišljen kao svojevrsno druženje učenika, roditelja i učitelja uz matematiku. Učenici trećeg razreda sa svojim učiteljicama Lucijom Martinčić i Sandrom Poje gledali su crtani film o Pitagori i Talesu, zatim su uz pomoć učiteljice Jadranke Crnić brojili na engleskom, učili izraze vezane uz vrijeme i sat. Na kraju su u grupama kroz igru rješavali zadatke primjerene svom uzrastu.

Treći razredi uče gledati na sat

Treći razredi uče gledati na sat

U opuštenoj atmosferi učenici petog i šestog razreda iz oba turnusa igrali su šah, rumikub, razne slagalice. Tražili su prolaz kroz labirinte, slagali tangrame, igrali igre gdje je uz pomoć kockica ili kartica trebalo riješiti neki matematički zadatak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I šah je matematika

Sedmi i osmi razred je uz gledanje emisije Školski sat posvećene matematici i uz posebnog gosta – ravnatelja Dražena Bokana (koji se, iako je vrstan matematičar, ovog puta okušao kao DJ), rješavao zadatke koji su poticali na razmišljanje i suradnju s drugim učenicima. Na kraju se nisu dijelile ocjene već čokolade i lizalice u obliku srca. Da je matematika ipak slatka i bez slatkiša, govori činjenica da je sudjelovao 61 učenik, 7 učitelja i ravnatelj te da se tražila „karta više” – učenici su pred sam početak dolazili s molbom da i oni sudjeluju!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osmašice zadubljene u matematičke zadatke

Izložba u Klovićevim dvorima

Učiteljica Senka Ratković organizirala je početkom prosinca posjet Klovićevim dvorima, gdje su učenici osim izložbe impresionista vidjeli i izložbu Volim matematiku koja je u Zagreb došla iz Liechtensteina, a može se razgledati do 15. ožujka 2015. Učenici su aktivno mogli sudjelovati u razgledavanju izložbe, vidjeti zanimljiva geometrijska tijela, optičke varke, dokaz Pitagorinog poučka pomoću kockica čokolade.

matematika 9

Izložba omogućava otkrivanje zanimljivosti o brojevima, formulama i matematičkim zakonitostima na interaktivan način iz svakodnevnih pojava

Matematika je kao i svaki drugi predmet, možda je u nekim dijelovima teža i apstraktnija, ali je nezaobilazna u svakodnevnom životu. Brojevi i njihova upotreba neizostavan je dio svakog našeg dana. U prilog tome idu i preporuke kako su zanimanja budućnosti vezana uz matematiku i tehniku. Bilo kako bilo, matematika nije i ne treba biti bauk, a svi ovakvi događaji govore tome u prilog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Učenici se rado odazivaju na aktivnosti kojima se promovira matematika

Tekst: Ema Golubić, 7. a
Fotografije: Gordana Podravec, Sanja Petranović,
Sandra Poštić, Martina Valec-Rebić

Povezani članci