KAKO ZVUČI STARI ENGLESKI
Shakespeare u gostima

napisao Izvor Osmodec Urednik

Shakespeare u gostima

Bivši učenik naše škole Josip Martinčić sedmaše i osmaše počastio je izvedbom Shakespearovih soneta i monologa na engleskom jeziku

Bivši učenik naše škole Josip Martinčić gostovao je na satu književnosti u sedmim i osmim razredima. Povod je bio 400. obljetnica smrti velikog engleskog pisca Williama Shakespearea, a u sedmom smo razredu njegov posjet povezali s temom soneta koju smo obrađivali na nastavi. Josip danas studira u Engleskoj te nas je počastio izvrsnom izvedbom dvaju Shakespearovih soneta na starom engleskom jeziku. Nakon što smo čuli kako oni zvuče u izvorniku, sonete smo preveli i protumačili, a zatim smo poslušali i jedan od najpoznatijih Sheakespeareova monolaga, Hamletov monolog „Biti ili ne biti”.

 

Josip pohađa drugu godinu engleske književnosti i drame i kazališnih studija na fakultetu Royal Holloway na Sveučilištu u Londonu. Još u osnovnoj školi zanimala ga je gluma i književnost te je postigao velike uspjehe na Lidranu. Bio je član vjeronaučne i dramske grupe „Isusovi učenici” te kraće i novinarske družine.

Nakon predstavljanja Shakespearea Josip je odgovarao na pitanja o školovanju u našoj školi i odlasku u Englesku.

‒ Ovdje sam završio osnovnu školu, nakon nje sam dvije godine bio u križevačkoj gimnaziji. U drugom razredu sam se prijavio na natječaj Foruma za slobodu odgoja za školovanje u inozemstvu. Morao sam proći mnoga testiranja, napisati motivacijsko pismo, ići na razgovore, sve na engleskom jeziku. Samo petero nas iz Hrvatske dobili smo priliku školovati se vani.  Mene je odabrala katolička škola New Hall School blizu mjesta Chelmsford u Engleskoj. ‒ ispričao je Josip.

Zanimljivo je bilo slušati razlike između školovanja kod nas i u Engleskoj.

‒ U Engleskoj sam imao puno manje predmeta, ali se radi temeljitije i opširnije. Već u trećem razredu srednje škole radili smo matematiku koja se ovdje uči na drugoj godini fakulteta. Također se od učenika očekuje da puno uči, samostalno istražuje, čita i piše eseje. Važno je da učenik o svemu što pročita i nauči, zna iznijeti vlastito mišljenje i tumačenje, a to je nemoguće ako ne poznaješ sadržaj o kojem moraš govoriti ili pisati! ‒ otkrio je.

Josip je dosad u Križevcima održao dvije predstave u Klubu kulture: prva je bila u travnju 2016. The Executive / Izvršitelj, monodrama Josipove kolegice Elinor J. Boult , a druga Večer Shakespeareovih monologa u ožujku ove godine.

Više o Josipovom putu prema uspjehu čitajte ovdje i ovdje.

Tekst: Emina Mikulec, 7. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.;
Danijela Zagorec, prof.

Povezani članci