MLADE KRIŽEVAČKE VOLONTERKE
Karla i Tara pomagale osnovnoškolcima

napisao izadmin5

Karla i Tara pomagale osnovnoškolcima

Volontiranje je dobrovoljno ulaganje vlastitog vremena za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, bez isplate novčane koristi. Jednostavnije rečeno, volontiranje je besplatno služenje, a volonter osoba koja obavlja tu dužnost. Vjerujem da je svakome jasno koliko su volonteri u našem društvu važni i potrebni, stoga sam vam odlučila predstaviti dvije naše bivše učenice – Karlu Rogožar i Taru Golubić, učenice 4. razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog, koje su se okušale u volonterskome radu

Mlade gimnazijalte i volonterke Tara i Klara

Mlade gimnazijalte i volonterke Tara i Klara

– Naša psihologinja Sanela Štubelj rekla nam je da je u školu poslana obavijest Obiteljskoga centra iz Koprivnice i upit za zainteresirane učenike koji bi voljeli svoje slobodno vrijeme korisno iskoristiti – objasnila je Tara kako su se ona i njezina prijateljica odlučile za volontiranje.

Naime, Obiteljski centar Koprivničko-križevačke županije već nekoliko godina odrađuje projekt pomaganja učenicima s poteškoćama u učenju. Radi se o učenicima Osnovne škole „Vladimir Nazor” kojima učenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog drže instrukcije iz matematike, engleskog jezika te kemije i fizike.

Većina volontera ne mora proći nikakav tečaj, ali je potrebno određeno znanje o pomaganju. To mogu biti i iskustva drugih volontera, zato se često prije volontiranja organizira savjetovanje. Tako su i gimnazijalci upućeni što i kako raditi.

– Nekoliko gimnazijalaca koji su se javili za projekt, bilo je pozvano na sastanak s predstavnicama Obiteljskog centra. Tamo smo saznali kako ćemo zapravo raditi i poslušali neke savjete o volontiranju jer nitko od nas nije do tada imao iskustva s time – ispričala je Karla.

Nakon upoznavanja s volonterskim poslom i potpisivanja ugovora o volontiranju uslijedio je rad s učenicima.

– Svaki volonter dobio je svog učenika iz OŠ „Vladimir Nazor”, a instrukcije su se održavale u jednoj od učionica te škole. Satnicu instrukcija slagali smo po dogovoru s našim učenikom te smo pri tome pazili da to ne utječe na redovnu nastavu – objasnila je Karla kako je projekt tekao.

– Za to iskustvo imam samo najbolje riječi. Dobila sam djevojčicu iz 6. razreda koja je bila spremna na rad i učenje te je uz instrukcije vidljivo napredovala. Uz to, jako brzo smo postale otvorene jedna prema drugoj pa je i rad bio puno lakši i zabavniji – opisala je svoje iskustvo Tara.

– Volontiranje ponekad nije lako, čak sam se i sama u to uvjerila. No, to je jedno divno iskustvo i čin koji bi ljudi svakodnevno trebali primjenjivati. Definitivno preporučam volontiranje svima koji imaju volje i vremena jer mislim da može donijeti samo najbolje. Meni je, osim iskustva u radu s djecom, donijelo i potvrdu o volontiranju, koja će mi zasigurno u budućnosti dobro doći pri upisu na fakultet ili traženju posla – istaknula je Karla.

I Tara volontiranje preporučuje svima.
– Ovom projektu pristupila sam u 3. r. kada još nisam morala misliti na maturu, koja me ove godine očekuje, i kada sam imala više vremena nego što imam sada. Oduvijek sam željela raditi s ljudima i moje buduće zanimanje će se na tome temeljiti pa sam razmišljala kako bi bilo lijepo i korisno nekome pomoći – objasnila je Tara koja u pomaganju vidi i svoju budućnost.

– Potrebna je samo dobra volja i vrijeme, i svijet će biti ljepši! – slaže se s njom Karla.

Tekst: Ema Golubić, 5. a
Fotografije: iz Tarinog i Karlinog albuma

Povezani članci