MALI ZNANSTVENICI
Održan 2. Znanstveni turnir u našoj školi

napisao Izvor Osmodec Urednik

Održan 2. Znanstveni turnir u našoj školi

Iako se činilo da će u uvjetima epidemije biti nemoguće organizirati 2. Znanstveni turnir, turnir je ipak održan, doduše online i s nešto manjim brojem sudionika. Osim učenika naše škole, sudjelovali su i učenici OŠ Sidonije Rubido Erdödy, OŠ Sokolovac i OŠ prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja

Hana Crnjak i Marija Skrba s učiteljem Matejem Dobrićem

Drugi znanstveni turnir ove je godine imao dvije kategorije – istraživački rad i fotonatječaj.  Za istraživački rad, s obzirom na nepovoljne okolnosti s epidemijom, javili su se samo učenici naše škole, Hana Crnjak, Karlo Gršić i Marija Skrba. Uz pomoć učiteljica Anice Hrlec, Nine Drakulić, Senke Pleše te ponajviše učitelja Mateja Dobrića, koji je ujedno i koordinator turnira, napravili su istraživanje o upotrebi maski za lice i održavanju distance u prevenciji prenošenja zaraze koronavirusom. Rezultate su prikazali u obliku referata i na plakatu.

– Na ovo natjecanje sam se odlučila prijaviti jer volim Kemiju. Tijekom istraživanja radili smo pokus s hranjivom podlogom prema kojoj smo pričali  na razmaku od pola metra, metra i dva metra te smo to ponovili s maskom, jednoslojnom, dvoslojnom i troslojnom.  Na hranjivoj podlozi nakon nekog vremena razvile su se bakterije i gljivice. Prema količini mikroorganizama odredili smo koja maska bolje štiti i koja je distanca poželjnija. Zaključili smo da se virus najmanje prenosi pri nošenju troslojne maske na razmaku od dva metra. – ispričala je Hana Crnjak.

U drugoj kategoriji, tj.  fotonatječaju sudjelovali su osim naših učenika i učenici OŠ Sidonije Rubido Erdödy, OŠ Sokolovac (mentorica u obje škole je Ivana Hanžeković) i OŠ prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja (mentor Josip Kovačić). Zadatak je bio fotografirati neku prirodnu pojavu i pismeno je opisati. Sve su pristigle fotografije objavljene na Padletu, gdje su bile dostupne javnosti te je svatko mogao označiti lajkom fotografiju koja mu se najviše sviđa.

Učenica naše škole Lana Gršić dobila je 405 lajkova za svoju fotografiju i time osvojila prvo mjesto. Odmah iza nje je Anela Šporiš, također učenica naše škole, koja je s osvojenih 311 lajkova zauzela drugo mjesto, a učenik Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja Alen Ormanec s ostvarenih 142 lajkova zauzeo je treće mjesto.

Prvonagrađena fotografija korozije Lane Gršić, OŠ Ljudevita Modeca Križevci
Neven Savić i Valentina Đurašin, OŠ Sokolovac, mentorica Ivana Hanžeković
Emanuela Koretić, Martina Katalenić, Valentina Štriga, OŠ Sidonije Rubido Erdödy, Gornja Rijeka, mentorica Ivana Hanžeković
Učenik Alen Ormanec i mentor Josip Kovačić, OŠ Prof. Franje Viktora Šignjara, Virje
Patricija Ištvanović i Anela Sporiš, OŠ Ljudevita Modeca

Nagrade za sve sudionike osigurala je izdavačka kuća Profil Klett. Rezultati istraživačkoga rada učenika naše škole izloženi su u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”.

Tekst: Ana Širjan, 7. r.
Fotografije: Dunja Rebić, 7. r.; učitelji mentori,
Gradska knjižnica „Franjo Marković”

 

Povezani članci