TERENSKA NASTAVA
Obišli spomen-obilježja Domovinskog rata

napisao Izvor Osmodec Urednik

Obišli spomen-obilježja Domovinskog rata

Dvadeset i dvoje osmaša posjetilo je s učiteljicama povijesti područje zapadne Slavonije, gdje su obišli spomen-obilježja „Barutanu” i „Trokut” te Daruvar i Pakrac

Spomen-obilježje „Trokut”

Od 2015. godine Udruga Hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata Križevci organizira stručno-edukacijski izlet učenika osmih razreda na područje zapadne Slavonije, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja. Zbog epidemiološke situacije  ovaj projekt nije ostvaren u prošloj i pretprošloj godini, a ove godine se nastavio. Osim učenika,  na izletu su sudjelovali stručni voditelji, uglavnom hrvatski domovinski branitelji koji su borbeno djelovali na bojišnici zapadne Slavonije. Na izlet je išlo 22 učenika naše škole u pratnji učiteljica Marte Foglec i Vedrane Rađe.

Spomen-obilježje „Barutana”

Prvo odredište bilo je spomen-obilježje „Barutana” gdje smo poslušali predavanje dr. sc. Đure Škvorca o zločinačkom miniranju skladišta naoružanja 29. rujna 1991. Nakon toga smo put nastavili do Daruvara gdje smo zapalili svijeće pokraj Mauzoleja za dvojicu poginulih branitelja pripadnika MUP-a u rujnu 1991 i poslušali kratko predavanje o obrani Daruvara.

Na području spomen-obilježja „Trokut” poslušali smo predavanja branitelja o bitci za Trokut i djelovanju križevačkih ratnih postrojbi na pakračko-lipičkom i novljanskom bojištu. Posljednje odredište bio nam je Pakrac.  Nakon razgledavanja grada pod stručnim vodstvom posjetili smo Muzej ratne i vojne povijesti. Učenici su u muzeju mogli vidjeti vojne odore i oružje hrvatskih vojnika kroz povijest te čak i isprobati neke od njih.

Tekst i fotografije: Vedrana Rađa, prof.

Povezani članci