HIGIJENA
Čisti zubi - lijep osmjeh

napisao Izvor Osmodec Urednik

Čisti zubi – lijep osmjeh

Prvaši u posjetu stomatologu naučili sve o očuvanju zdravlja zuba

U utorak 9. svibnja učenici 1. b razreda s učiteljicom Suzanom Balić i pripravnicom Anitom Svetić posjetili su stomatološku ordinaciju stomatologinje Jelene Princip. Nasmiješena i vesela stomatologinja prvašima je pokazala i objasnila sve o važnosti i načinu očuvanja zdravlja zuba. Stomatologinja je uz pomoć modela zubala, četkice i konca za zube pokazala učenicima postupak pranja zubi. Sada prvaši znaju da se zubi čiste prvo koncem, a potom peru pastom i četkicom. Naučili su da prvo peru vanjsku stranu zubi i to laganim kružnim pokretima krenuvši od jedne strane prema drugoj, a zatim unutarnju stranu. Da bi se zubi temeljito očistli, valja ih četkati oko tri minute.

Upoznala ih je i sa raznom stomatološkom opremom i priborom, u čemu su joj pomogli i naši mali asistenti. Bilo je i mnogo dobrovoljaca koji su željeli isprobati zubarski stolac i prepustiti se u stručne ruke stomatologinje Jelene. Kako bi se vratili u školske klupe zaštićeni od karijesa hrabro su se pristupili postupku premazivanja zubi zaštitnom pastom.

Nakon veselog i poučnog druženja učenici su bogatiji za jedno novo iskustvo napustili ordinaciju. Nadamo se da će zahvaljujući ovoj zornoj edukaciji svi učenici znati pravilno brinuti o svojim zubima što je u konačnici bio cilj ovog posjeta.

Tekst i fotografije: Anita Svetić, pripravnica

Povezani članci