UPOZNAVANJE GRADA
Iskušali se u ulogama gradskih upravitelja

napisao Izvor Osmodec Urednik

Iskušali se u ulogama gradskih upravitelja

Učenici 1. a razreda zajedno su sa svojom učiteljicom Lucijom Martinčić, učiteljicom pripravnicom Petrom Stančić i asistenticom Jelenom Kuzijev u četvrtak, 27. travnja umjesto u svoje klupe krenuli u grad

Posjetili smo Gradsku upravu gdje nas je dočekao zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović. Podijelio nam je bombone, smjestio nas u Malu vijećnicu i ukratko nas upoznao s radom Gradskog vijeća.

Slijedila je šetnja gradskim prostorijama sve do Velike vijećnice u kojoj su se učenici smjestili u udobne velike naslonjače. Zamjenik gradonačelnika objasnio je da se ovdje održavaju sastanci i obećao im prikazati jedan takav sastanak. Učenicima je podijelio uloge gradskih vijećnika, predsjednika Gradskog vijeća, gradonačelnika te zamjenika gradonačelnika, u kojima su se prvaši vrlo dobro snašli. Davali su vrlo konkretne odgovore, a ujedno se i dobro zabavili.

Stigli smo i do ureda gradonačelnika. Zamjenik gradonačelnika nam je ukratko objasnio čime se bavi gradonačelnik i upitao djecu tko bi volio jednog dana postati gradonačelnik, na što smo dobili jako puno ruka u zraku. Odjednom je zazvonio telefon u uredu i trebalo se javiti. Lica su postala zbunjena, a telefon je i dalje zvonio. Jedna se hrabra djevojčica javila i popričala s gradonačelnikovom tajnicom.

Morali smo krenuti jer smo imali još mnogo toga za vidjeti. Nakon Gradske uprave, došli smo u Turistički informativni centar. Tamo su nas dočekale ljubazne gospođe koje su nam ukratko ispričale povijest našeg grada, rekle nešto o podrijetlu imena grada, o Gornjem i Donjem gradu, o crkvama i grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice. Učenici su sa zanimanjem slušali i razgledali obnovljenu zgradu.

Za kraj, posjetili smo Gradski muzej Križevci. Neki su ovdje već bili, ali svakako je bilo vrijedno još jednom pogledati bogatstvo koje čuvamo. Učenicima je predstavljena arheološka zbirka, oružarnica, kulturno-povijesna, etnografska, crkvena i cehovska zbirka i osobe koje su značajne za život grada. Neke od osoba su učenici su prepoznali u nazivima svojim ulica. Najviše nedoumica je bilo oko toga kako su ljudi prije živjeli bez struje, što su radili i čime su se bavili te koji se sve predmeti mogu izložiti u muzeju i po čemu se oni razlikuju od ostalih predmeta.

 

Tekst i fotografije: Petra Stančić, pripravnica

Povezani članci